Ismerje meg a legfrissebb fürdőszobai trendeket

,

Hogyan válasszunk zuhanycsapot? Ismerje fel a különbségeket

A zuhany- és fürdőszobai csaptelepek kiválasztása bonyolultabb feladat lehet, mint amilyennek elsőre tűnik. Amíg a konyhában általában csak egy vízkivezetés van, a fürdőszobában legalább három vagy négy.

Mindez azt jelenti, hogy a fürdőszobában sokkal több szempontot kell figyelembe vennünk a jó zuhanycsap kiválasztásakor, mert nemcsak funkcionálisnak kell lennie és megfelelő beépítési tulajdonságokkal rendelkeznie, hanem egységes hangulatot is kell teremtenie a többi csapteleppel összhangban.

A zuhanyzás higiéniai kérdés, ugyanakkor a fürdőszoba fontos helyszíne a kikapcsolódásnak, hiszen az itt töltött idő egyike azoknak az apró örömöknek is, melyekkel kikapcsolódunk és feltöltődünk. Éppen ezért nem elég, ha egy zuhanycsap tökéletesen ellátja a funkcióját, a többi fürdőszobai kiegészítővel együtt egy szép fürdőszobai környezetet kell teremtenie.

Csaptelep típusok beépítésük szerint

A csapoknak legalább négy fő típusa létezik a beépítéstől függően, vegyük őket sorra!  

Alsó bekötés

Ezek a modellek sokkal alkalmasabbak a mosdókagyló vagy a bidé számára. A fürdőkádban is használhatók, mivel magára a szaniterekre vannak felszerelve. Ennél a típusú beépítésnél nagyon fontos, hogy ismerjük a fürdőszobánk beépítési lehetőségeit.

Beépített szerelés

Ez a legbonyolultabb kivitelezési megoldás, mivel előre kell gondolkodni, hiszen a csőszerelésnek lehetővé kell tennie a csap süllyesztését. A beépítés a legtöbbször egyedi kivitelezést igényel és a kialakítás a gyártótól függ. Másrészt ezek a megoldások elegánsabbak, és megkönnyítik a fürdőszoba tisztítását. Jó választás egy teljes fürdőszoba-felújításhoz.

Fali szerelés

Ennek a szerelésnek a jellemzője, hogy a csövek közvetlenül a falba vezetnek, és a csaptelepek csatlakozó aljzata a fallal egy síkba kerül. Bár ez a típusú beépítés jellemzően kádaknál és zuhanyoknál népszerű, egyre jobban elterjedt a mosdókagylóknál is ez a megoldás, amely megkönnyíti a mosdókagyló tisztántartását. Az ilyen típusú beépítés sokkal könnyebbé teszi a csapok cseréjét.

Csaptelep típusok működésük szerint

A beszerelés kategóriái mellett a csaptelepek különböző működési mechanizmusai mentén is csoportosíthatjuk őket, megkönnyítve a választást. Ebben a részben, egy kicsit több változatosságot találunk.

Kezdjük a kétkaros csaptelepekkel, amelyek a legklasszikusabbak. A vízhőmérséklet a két, egymástól elkülönített csaptelep kombinálásával szabályozható. A hideg és melegvíz jelölésére kék, illetve piros színjelzés hívja fel a figyelmet.

Ezzel szemben az egykaros csaptelepek csak egy szabályozóval rendelkeznek, amely a hőmérsékletet a bal vagy jobb oldali helyzetétől függően szabályozza. Ezek a csapok lehetővé teszik mind az áramlás, mind a hőmérséklet nagyon pontos szabályozását, és nagyon kis helyet foglalnak el a kádban.

Az elemes csaptelepek a kétkaros csaptelepekhez hasonlóan két csapteleppel és egy kifolyóval rendelkeznek, azzal a különbséggel, hogy ebben az esetben ezek nem egy darabban vannak, hanem sorban vagy a falon, illetve felszerelhetők akár a szaniterekre is. Legtöbbször hagyományosan zuhanyzókban és bidékben használják.

A termosztátos csaptelepek a legpontosabbak a vízhőmérséklet és az áramlási sebesség tekintetében. Ideálisak zuhanyzóhoz és kádhoz egyaránt. Két szabályozóval rendelkeznek, az egyik a hőmérsékletet, a másik az átfolyó vízmennyiség sebességet szabályozza.

A zuhanytömlő elrejtéséhez választhat egy levehető fogantyúval ellátott csapot. Ez egy esztétikus megoldás, amely elrejti a zuhanytömlőt, és csak akkor veszi elő, amikor használni kívánja.

Vannak időzítővel ellátott csapok is, így előre szabályozható, hogy mennyi ideig folyjon a víz. Ez a csap típus azonban inkább a nyilvános helyeken terjedt el, mivel megakadályozza a víz pazarlását.

Csaptelep típusok a kivitelezésük szerint

Sosem árt, ha ismerjük otthonunk minden elemének esztétikai lehetőségeit, és ez alól a zuhanycsapok sem kivételek.

Az esztétika és a csaptelepek vonalvezetése tekintetében többféle lehetőség van, az általános trend a minimalistább, letisztultabb modellek felé tendál, akár rusztikus, akár modernebb vonalvezetésű csaptelepekről van szó.

A felületek között a matt, krómozott vagy fényes anyagok minden lehetséges változatát megtalálni. Nikkel, rozsdamentes acél, króm, bronz, sárgaréz… végtelen számú lehetőség, amely különböző színválasztékkal kombinálható. A legújabb megoldást a színes csaptelepekre a PVD technológiával ellátott csapok nyújtják, amely rendszerint jóval tartósabb színes társainál.

Más típusú csapok

A fent említett fürdőszobai csaptelepek típusain kívül vannak más típusok is, amelyek sokkal inkább a technológiai fejlődésen, mint a funkcionalitáson vagy a teljesítményen múlnak.

A víz kaszkád szerűén folyását manapság többféle csaptelepen is megtalálhatjuk, ezáltal még különlegesebbé téve a kézmosás élményét.

A LED-es fejzuhanyok lehetővé teszik, hogy a fényeknek köszönhetően különböző árnyalatokban világítson zuhanyunk, vagy akár színterápiaként is használhatjuk.

A kétállású csapok lehetővé teszik, hogy a kart fél állásra nyitva, az érkező víz felét engedje csak át, mivel a legtöbb esetben nem használjuk fel 100%-ban a rendszerből érkező vizet. Ezzel jelentős vízmegtakarítást érhetünk el.

A vízáramlás megfelelő kondicionálásához ugyanolyan fontos, hogy a mosdókagylóhoz és a zuhanyzóhoz érkező víz hőmérséklete megfelelő legyen, ezért elengedhetetlen, hogy melegvízért felelős bojler megfelelő legyen, és jól legyen bekötve.

A fürdőszobánkban lévő víz hőmérséklete és nyomása két olyan tényező, amely nap mint nap együttműködik, hogy örömet szerezzen nekünk, így mind a működése, mind az esztétikája olyan tényezők, amelyeket figyelembe kell venni életünk javítása érdekében.