Ismerje meg a legfrissebb fürdőszobai trendeket

Tiszta fürdő jobb közérzet

,

Takarítási tippek a fürdőszobához

Manapság, különösen a pandémiás időszak után, a higiénia az otthonokban, a munkahelyeken lévő felületek tisztán tartása még inkább elengedhetetlen részévé vált a mindennapoknak. Az állandó használat miatt a ház részeinek a takarítása nagyon fontos nemcsak azok számára, akik a családjukkal élnek, hanem azoknak is, akik egyedül. A fürdőszoba tisztán tartása egyszerűbb, mint gondolnánk, csak pár lépést kell követni, hogy elérjük a tökéletes hatást.

A fürdőszoba szellőztetése

A jó levegő fenntartása érdekében minden helyiséget naponta szellőztetni kell, ami alól a fürdőszoba sem kivétel.

Ha nincs ablak a helyiségben, hosszú távú megoldás lehet az elszívó rendszer beszerelése. Ha ez nem lehetséges, hagyja nyitva a fürdőszoba ajtaját, hogy a levegő által a páratartalom csökkenjen. Arra is figyeljen, hogy a törölközők könnyen megszáradhassanak (hely esetén akár törölköző szárító radiátort is beszerelhetünk) így a baktériumok nem telepednek meg a nedves felületeken.

A fürdőszobában lévő felületek fertőtlenítése

Az alkoholon túl, a háztartási fehérítő is alkalmas a fertőtlenítésre. Hígítva, ammóniával még hatékonyabb. Figyeljen arra, hogy előbb egy nedves törlőruhával törölje le a port és csak ezután használja a fehérítő oldatot.

Az oldatot 1 liter vízben 20 ml lúggal keverje össze. Ezzel fertőtlenítheti azokat a felületeket, amelyeken a baktériumok könnyen megtelepedhetnek: polc, kilincs, wc, csaptelepek stb. A keveréket minden alkalommal el kell készíteni, mert hosszútávon nem tartósítható. A felületeket utána vízzel is le kell törölni. Fontos! Takarítás közben is óvja a bőrét, mindig használjon kesztyűt!

Ugyanakkor oda kell figyelni, mert az ammónia és a fehérítő összekeverése esetén, mérgező gőzök keletkezhetnek. Különösen akkor legyen óvatos, ha nem megoldható a fürdőszoba szellőztetése. Tartson rövid szünetet, és mindig hagyja nyitva a fürdőszoba ajtaját a takarítás közben!

Kiegészítők fertőtlenítése

A fent ajánlott keverék nem minden felületre jó választás A fürdőszobában használt tárgyak fertőtlenítésére hatékony az alkohol és a víz keveréke (70 ml alkohol, 100 ml víz). Rázzuk össze és azonnal használható. Egy törlőrongy segítségével fertőtleníthetjük a fogkefe tartót, a szappantartót, a dekorációs elemeket, az ajtókilincset.

Sense mosdócsaptelep

Tükrök és más üveg felületek

A tükröknél és az üveg felületeknél (zuhanykabin, kádparaván) vannak olyan speciális típusok, amelyeken nem marad meg az ujjlenyomat, nem telepszik meg a felhalmozódott szennyeződés és penész sem keletkezhet. A különleges felületeknél elegendő egy törlőrongy a tisztításhoz, hogy a felület fényes maradjon.

Az üveg felületek tekintetében különösen nagy előnyt jelenthet a külső-belső oldalán vízlepergető réteggel rendelkező zuhanykabinok beépítése, amiknek a tisztítása is jóval egyszerűbb.

A hagyományos üveg felületeknél használhat vízben hígított ammóniát vagy fehér ecetet, mely tökéletes megoldás lehet a felületek fertőtlenítésére és a lerakódott vízkő eltávolítására. A vízkövet leginkább citromsav bázisú vízkőoldókkal ajánlott letisztítani, amelyet a fürdőszoba többi felületénél is nyugodt szívvel használhat.

Sense zuhanykabin

Lefolyók karbantartása

A lefolyókban előszeretettel telepednek meg a szennyeződések. A fürdőszoba higiéniájához tartozik a lefolyók, szifonok tisztán tartása is.

Fontos a lefolyóban felhalmozódott szennyeződések eltávolítása minden használat után, mert a felhalmozódó szennyeződés duguláshoz vezethet.

A lefolyó eldugulása esetén van egy hatékony, természetes eljárás, amivel könnyen megszüntethető a probléma. Öntsön a lefolyóba szódabikarbónát és nagyon óvatosan ecetet. Néhány percig hagyja dolgozni. A legjobb hatást akkor éri el, ha egész éjszakára úgy hagyja.

A szifonok tisztításának legegyszerűbb módja egy szappanos-vizes oldattal való átöblítés fél évente egyszer.

Fürdőszobai textilek tisztítása

Hetente egyszer cserélje a törölközőket a fürdőszobában. A fürdőköpenyek, törölközők, szőnyegek a nedvesség miatt kiváló otthont biztosítanak a baktériumoknak. Annak érdekében, hogy ezek a baktériumok ne ülhessenek meg a fürdőszobai textileken minimum 40 °C-on ajánlott mosni őket. Ha szükséges, használjon fehérítőt, hidrogén peroxidot vagy ecetet. Ezeket közvetlenül beteheti a mosószerrel együtt a mosógép dobjába.

A fürdőszoba függönyök is moshatóak, de a problémás helyeken fehérítő használata ajánlott, különösen az alsó részeken, ahol penész alakulhat ki.

Padlóburkolat és fal

Ha csempe van a legtöbb felületen, a takarítás egyszerű. Manapság a fürdőszoba kiépítéséhez használt anyagok jól ellenállnak a páratartalomnak és a takarítószereknek. Fontos higiéniai szempontból a falak és a padlóburkolat tisztán tartása. Ha speciális anyagokat használtak az építésnél, figyeljen oda, mit használ a takarításhoz. Javasoljuk, hogy a takarítószert előbb vízben hígítsa fel (a hatékonysága így is megmarad) így kevésbé kopik a felület, és látja, hogyan reagál a burkolat anyaga a tisztítószerre.

Láthatatlan szennyeződések

Fontos, hogy figyelmet fordítson a láthatatlan részekre is. A zuhanyfejek kis réseiben megülő baktériumok, vízkő és szennyeződések elkerülése érdekében javasoljuk a szilikonos fúvókákkal rendelkező fej-, valamint kézizuhanyok használatát – amelyek könnyedén tisztíthatók. Emellett legújabb technológiaként találkozhatunk öntisztító zuhanyfejekkel is, amelyek egy gombnyomással tisztává varázsolják a zuhanyfejet, megakadályozva a vízkő és más szennyeződések lerakódását. A folyamat pillanatok alatt, a mindennapos használat után elvégezhető.

Artik zuhanyfej

Szintén a baktériumok elszaporodását akadályozza meg a Strohm Teka antibakteriális zuhanyrendszere, amely a zuhanyzás után automatikusan üríti ki a rendszerben maradt vizet.

A gyakori takarítás meggátolja a baktériumoknak és szennyeződések letelepedését és nem utolsó sorban biztosítja az Ön egészségét és a fürdőszobai bútorok és eszközök hosszú élettartamát is!